Search Engine Optimization (SEO) este procesul de imbunatatire a volumului sau a calitatii traficului unui site web prin intermediul motoarele de cautare. SEO este o abreviere pentru ,,optimizare pentru motoarele de cautare”.
Se mai folosesc si termenii „optimizare site” si „optimizare SEO„.
Cu cat un site este mai bine pozitionat in paginile de rezultate a motoarelor de cautare, cu atat acesta va avea mai multi vizitatori.
Utilizatorul cauta pe Google o informatie.
In urma interogarii efectuate, Google afiseaza o lista cu site-uri relevante pentru acea cautare.
Unele anunturi listate sunt platite la Google si sunt marcate corespunzator, ca in imaginea de mai jos, cu textul „anunt”. Altele apar in spatiul numit „organic”, neplatit.
De anunturile platite se ocupa Specialistul Adwords, iar de rezultatele neplatite, organice se ocupa Specialistul SEO.
SEO pot avea ca tinta diferite tipuri de cautare pe Google: cautare globala (toate rezultatele), cautare de imagini , cautare locala, cautare video, carti, discutii, bloguri, stiri.
Optimizarea vizibilitatii unui site web in Google consta in prezenta site-ului in cadrul tuturor acestor tipuri de cautari.
Ca strategie de marketing pe Internet, SEO ia in considerare felul in care functioneaza motoarele de cautare si ceea ce oamenii cauta pe Internet (cuvinte cheie).
Conform unui raport din 2018 realizat de BrightEdge, cautarea organica este principala sursa de trafic pentru site-uri web la nivel global. Google genereaza aproximativ 80 – 90% din traficul de cautare de pe mobil.
SEO ofera detinatorilor de site-uri 4 beneficii de baza:
– Indexarea paginilor in Google.
– Rankings : pozitionarea cat mai buna a site-ului pe cuvinte cheie care aduc trafic.
– Vizitatori relevanti.
– Conversii – vanzari, abonari la newsletter, cereri de oferta.
Optimizare organica (SEO) vs Adwords
Search engine optimization (SEO) si Adwords / Pay Per Click (PPC) sunt doua tehnici de capatai ale Marketingului Online (Search Engine Marketing, SEM).
SEO se mai numeste si optimizare organica, deoarece implica spatiul neplatit din lista de rezultate oferite de motorul de cautare Google.
Motorul de cautare Google ofera un spatiu mai mare rezultatelor „organice”, ceea ce inseamna ca vizibilitatea unui site depinde in principal de SEO, nu de Adwords.
Totusi, rezultatele notabile in SEO apar in timp, dupa aproximativ 3-6 luni, in functie de concurenta din mediul online. Prin urmare, un site nou trebuie sa apeleze si la Adwords pentru a obtine rapid vizibilitate si vanzari.
Este important de mentionat ca, odata ce ai intrerupt plata catre Google Ads, anunturile tale nu se mai afiseaza. In schimb, pozitiile obtinute prin SEO, se mentin foarte mult timp, chiar daca intrerupi actiunile SEO.
Ideal ar fi ca strategiile SEO si Adwords sa se completeze. Adwords poate targeta cautarile care nu au fost inca obtinute prin SEO.
SEO on-site si SEO off-site
Optimizarea unui site web implica in primul rand editarea continutului si codului sursa a paginilor, pentru a le mari releventa, prin obtinerea unei anumite densitati a cuvintelor cheie si prin eliminarea factorilor care impiedica o buna indexare a paginilor web in Google (SEO on-page/ SEO on-site).
Deoarece tehnicile SEO implica, de multe ori, modificarea codului sursa a site-ului, acestea pot fi imbinate cu servicii de programare.
De asemenea, SEO implica si o promovare a site-ului in bloguri, ziare online si reviste online. Se obtin astfel linkuri de pe alte site-uri catre site-ul promovat, adica backlinkuri (SEO off-site).
Printre metodele de obtinere a backlinkurilor se numara: publicare advertoriale pe site-uri si bloguri relevante, din acelasi domeniu de activitate, publicare de comunicate de presa, plasare bannere care contin link catre site-ul promovat, plasare linkuri catre site-ul promovat in blogroll-ul sau footerul unui website partener. Google interpreteaza backlinkurile ca pe niste voturi de incredere.
SEO on-site este ca atunci cand iti faci un tratament de infrumusetare la salon. SEO off-site este ca atunci cand recomanzi prietenilor cel mai tare salon de infrumusetare din oras.
SEO este un proces. Implica o succesiune de etape, fiecare cu operatiile sale specifice. Iata care sunt etapele optimizarii SEO, in succesiunea lor temporala obisnuita:
- Audit SEO – Analiza site-ului din punct de vedere tehnic si editorial: structura site-ului, calitatea continutului editorial, raportul continut/diverse elemente de pe pagina (imagini, videoclipuri), densitatea cuvintelor cheie, timpul de incarcare al paginilor, determinarea aspectelor de imbunatatit si a elementelor care franeaza indexarea site-ului in motoarele de cautare (cloacking, text ascuns sau necitit de robotii Google, redirectionari incorect implementate etc.). Se poate repeta lunar, pentru a detecta daca apar noi erori.
- Analiza competitiei online sau Studiu de concurenta – Este bine sa analizati site-urile competitorilor pentru a afla ce cuvinte cheie au folosit si mai ales cum au fost optimizate pe site aceste cuvinte. De asemenea, puteti afla ce canale de promovare au utilizat competitorii.
- Alegerea cuvintelor cheie – In SEO, cuvintele cheie sunt cautarile efectuate de utilizatorii interesati de produsele sau serviciile pe care le furnizezi. Cuvintele cheie se aleg in functie de urmatorii factori: pertinenta, volum de cautare pe Google, numar de rezultate pe Google (concurenta), pozitii deja castigate. Se ajusteaza lunar, in functie de rezultate si in functie de dezvoltarea afacerii (daca apar produse sau servicii noi, de exemplu).
- Optimizarea on-site – Optimizare meta titluri si descrieri pagini web, optimizare cod sursa si continut (texte), creare texte optimizate, optimizare imagini, optimizare linking intern, optimizare URL-uri. Se ajusteaza lunar, in functie de rezultate si in functie de dezvoltarea afacerii (daca apar produse sau servicii noi, de exemplu).
- Optimizarea off-site – Obtinere de link-uri catre site (backlinks) prin publicarea de advertoriale, comunicate de presa, inscrierea in portaluri business. Se lucreaza constant la obtinerea de backlinkuri de calitate.
- Urmarirea si analizarea rezultatelor – Analize de pozitionare a cuvintelor cheie in spatiul organic Google, date privind traficul si sursa traficului (Google Analytics), identificare oportunitati de dezvoltare (ajustarea optimizarilor on-site sau a strategiei off-site, in functie de evolutia site-ului in clasamentul Google).
Tehnicile SEO pot fi clasificate in doua mari categorii: tehnici pe care motoarele de cautare le recomanda si tehnici nerecomandate de motoarele de cautare.
Black Hat SEO sau spamdexing se refera la metode ca: ferme de link-uri (bloguri, directoare sau reviste online care exagereaza cu numarul de linkuri follow catre alte site-uri), utilizarea cuvintelor cheie in exces, text ascuns. Utilizarea tehnicilor Black Hat SEO poate duce la dezindexarea temporara sau permanenta a unui site.
White Hat SEO consta in tehnici care respecta indrumarile motoarelor de cautare si are ca scop obtinerea de rezultate pe termen lung.
Daca luati in considerare angajarea unui Specialist SEO sau a unui Consultant SEO cu cat o faceti mai devreme, cu atat este mai bine. Un bun specialist SEO poate optimiza cu succes un site existent, dar cel mai bun moment pentru a apela la un specialist SEO este atunci cand doriti sa lansati un site. Veti economisi timp si bani, daca veti sti de la inceput care este cea mai buna platforma pe care sa construiti site-ul, care este cea mai buna structura…etc.
Cum alegi un specialist SEO?
Inainte de a alege un specialist SEO, iata cateva intrebari pe care i le puteti adresa :
- In ce proiecte ati fost implicat?
- Imi puteti da exemple de cateva povesti de succes?
- Ce experienta aveti in acest domeniu?
- Respectati Regulamentul Google pentru webmasteri?
- Care sunt cele mai importante tehnici SEO de care dispuneti?
- Cum veti monitoriza evolutia site-ului?
- Veti partaja cu mine toate modificarile pe care le aduceti site-ului meu si imi veti furniza informatii detaliate despre recomandarile dvs. si despre ratiunile pe care acestea se bazeaza?
- Imi veti trimite un raport lunar de activitate cu actiunile SEO intreprinse?
Desi exista firme SEO si freelanceri SEO care furnizeaza clientilor servicii SEO valoroase, unii nu au respectat etica si au pus domeniul intr-o lumina nefavorabila, prin incercarile lor extrem de agresive de a manipula rezultatele motoarelor de cautare. Practicile care incalca regulamentul Google pentru webmasteri pot duce la o modificare negativa a prezentei site-ului pe Google sau chiar la eliminarea site-ului din indexul Google.
Cat costa SEO?
Pretul pentru serviciile SEO variaza in functie de: Volumul de munca, Know-How si Experienta, Rezultate garantate sau nu, Investitia in Promovarea Online (daca plata pentru publicarea de advertoriale pe diverse site-uri intra sau nu in sarcina Specialistului SEO). Preturile noastre pentru optimizarea unui site de prezentare pornesc de la 800 Ron/luna, iar pentru optimizarea unui magazin online de la 1500 Ron/luna.
O varianta de a face SEO la preturi mici este sa optezi pentru abonamente SEO. Vei obtine rezultate intr-un timp mai indelungat pentru cautarile cheie concurentiale, dar nu vei sta pe loc. Strategia in acest caz consta in a pozitiona site-ul in primul rand la cautari cheie cu o concurenta mica si medie, dar cu putere mare de conversie. De exemplu, cu acest site nu mi-am propus sa ajung in prima pagina la cautarea „SEO”, care ar fi implicat un buget consistent, ci l-am pozitionat in prima pagina pe cuvinte cheie mai putin concurentiale precum „ce este seo”, „ce este optimizarea seo”, „oferta advertoriale”, „preturi advertoriale”, „preturi seo” etc. care imi aduc suficiente conversii.
Se pot garanta rezultatele in SEO?
Este dificil sa garantezi rezultatele in SEO, mai precis pozitiile cuvintelor cheie in clasamentul Google.ro, in conditiile in care depinzi de regulile si actualizarile motorului de cautare si de rapiditatea feedbackului clientului. Garantarea rezultatelor SEO este posibila, dar cred ca trebuie negociata separat: un pret pentru munca efectiva a echipei si un pret ce variaza in functie de rezultate. Garantarea rezultatelor SEO se poate face in anumite conditii: clientul se angajeaza sa implementeze recomandarile furnizate de specialistul SEO in timpul indicat, clientul se angajeaza sa respecte indicatiile Specialistului SEO si sa raspunda in timp util la intrebari.
Sa obtii rezultate in SEO inseamna sa pozitionezi site-ul optimizat in prima pagina pe Google atunci cand utilizatorii efectueaza cautari relevante. De exemplu, tu ai ajuns pe aceasta pagina cautand pe Google „ce este seo” sau „ce este optimizare seo”.
In general, pentru cuvintele cheie cu volum mic de cautare si implicit cu o concurenta online mica, rezultatele apar la 1-2 luni de la implementarea optimizarilor on-site si/sau off-site.
Pentru cuvintele cheie cu volum de cautare mediu, rezultatele apar in 4-5 luni.
In cazul cuvintelor cheie concurentiale, pozitionarea paginilor site-ului in Google poate dura 1 an. Conteaza si vechimea online a site-ului si popularitatea acestuia.
Se pot obtine rezultate spectaculoase si mai repede, dar acest lucru vin cu un risc foarte mare. Ca sa obtii rapid rezultate trebuie sa te duci in zona Grey-Hat SEO, adica sa exagerezi in promovarea online a site-ului. Mi precis, sa publici multe advertoriale deodata, cu ancor texte supra-optimizate. Site-ul se va mentine cateva luni in prima pagina si apoi va pica in clasament, fiind foarte greu sa il readuci pe pozitiile initiale.
Ghidul de initiere Google privind optimizarea pentru motoarele de cautare
„Ghidul de iniţiere Google privind optimizarea pentru motoarele de căutare a fost lansat iniţial ca un efort pentru a ajuta echipele Google, însă ne-am gândit că ar fi la fel de util şi pentru webmasterii începători în domeniul optimizării pentru motoarele de căutare, şi care doresc să îmbunătăţească interacţiunea site-ului atât cu utilizatorii, cât şi cu motoarele de căutare. Deşi acest ghid nu vă va dezvălui niciun secret prin care site-ul dvs. să se claseze în mod automat primul pentru interogările de pe Google (ne pare rău!), respectarea celor mai bune practici prezentate mai jos va simplifica atât accesarea cu crawlere, cât şi indexarea conţinutului dvs. de motoarele de căutare.”
Ghidul poate fi citit aici.
Sper ca ati gasit raspunsul dorit la intrebarile Ce inseamna SEO? Ce este optimizarea SEO? Daca explicatiile nu ti se par clare, te rog sa ma contactezi si voi reveni cu informatii suplimentare.