Google efectueaza mai multe actualizări ale algoritmului motorului de cautare. Altfel spus, schimba regulile de clasare a paginilor web sau imbunatateste modul de detectare a site-urilor care ofera informatii de calitate, apreciate de vizitatori si a site-urilor care incalca regulamentul Google, prin tehnici spam sau strategii inselatoare.
In cele ce urmeaza, iti prezint actualizarile de algoritm confirmate de Google si comentez pe marginea lor cu observatii proprii:
BERT Update – 25 Octombrie 2019
Noua actualizare de algoritm Google este despre o mai buna intelegere a cautarilor long tail. Interogarile lungi, precum „cat costa un audit seo pentru un site de prezentare”, „cursuri seo in bucuresti axate pe practica”, „cum sa slabesc fara sa apelez la diete” sau „restaurant chinezesc cu livrare la domiciliu in sectorul 3” sunt tipuri de expresii cheie pe care specialistii SEO nu le vizeaza atat de mult, deoarece aduc mult mai putin trafic pe site (desi acestea covertesc mai bine) decat cuvintele cheie scurte, generale.
Asadar, daca nu va bazati pe expresiile cheie lungi, s-ar putea sa nu vedeti o scadere mare a traficului in urmatoarea perioada. Noua actualizare de algoritm incearca sa creeze o corespondenta cat mai exacta intre cautarea utilizatorului si site-urile listate. Astfel, daca pana acum Google afisa si rezultate care corespundeau doar partial cautarii, de acum inainte s-ar putea sa vedem doar rezultate precise in prima pagina a motorului de cautare.
Site Diversity — 6 Iunie 2019
Ti s-a intamplat vreodata sa cauti o informatie pe Google si sa vezi in prima pagina de rezultate mai multe articole de pe acelasi site? Sau sa cauti un produs si Google sa iti afiseze mai multe produse vandute de acelasi magazin online?
Pe 6 iunie 2019, Google a lansat o actualizare a algoritmului motorului sau de cautare, pentru a evita astfel de situatii, promovand diversitatea rezultatelor afisate. Insa, conform analizelor efectuate de Moz, imbunatatirea diversitatii domeniilor web afisate in Top 10 rezultate a fost doar de 10%.
Core Update — 3 Iunie 2019
Scopul acestui update a fost acela de a preferentia / recompensa continutul de calitate: bogat in informatii relevante, original, unic, bine structurat, realizat de experti in domeniu.
Prin urmare, daca inainte de luna iunie 2019, gaseai in prima pagina de rezultate Google articole sau pagini de produs care nu prea corespundeau cautarii tale, dupa implementarea algoritmului aceste cazuri s-au rarit.
Indexing Bugs — 23 mai 2019
Motorul de cautare Google intampina probleme cu indexarea continutului nou al site-urilor. Se pare ca a fost rezolvata problema, desi personal observ, periodic, ca Google indexeaza foarte greu paginile noi sau actualizarile de continut. In mod normal, paginile noi sunt indexate in Google in maxim 2 zile si uneori in 5 minute, daca se solicita indexarea in Webmaster Tools.
Chiar in acest moment ma lovesc iar de aceasta situatie. Acum 5 zile, am actualizat niste articole de pe acest blog (am adaugat continut nou, am modificat meta tag-urile, imaginile) si robotii Google inca nu au trecut pe pagini.
Core Update — 12 Martie 2019
Multe site-uri au fost impactate negativ de aceasta actualizare de algoritm, dar, din fericire, majoritatea si-au revenit dupa ce si-au imbunatatit continutul de pe site si au adus imbunatatiri tehnice SEO.
Am avut si eu un magazin online afectat de acest update. Dupa ce s-au rezolvat unele probleme tehnice (redirecturi, uptime) si unele probleme de continut (Google citea si ditamai textul despre cookies si gdpr, din cauza unei aplicatii incorect configurate), magazinul online a revenit pe pozitii dupa o luna, in proportie de 90% si dupa doua luni in proportie de 100%.
Unii spun ca cel mai mare impact l-au resimtit site-urile din domeniu Sanatate/ Medical si site-urile de continut (ziare, reviste online, bloguri).
Personal, am observat ca Google a incercat sa creeze o corespondenta cat mai clara intre tipul cautarii si tipul paginii indexate.
De exemplu, am observat ca unele magazine online care apareau la cautari generale in prima pagina pe Google.ro cu pagini de tip categorie de produse, s-au indexat dupa actualizarea de algoritm cu articole de pe blogul magazinului. Sau, pagini de tip categorie de produse care apareau in Google la cautari geolocalizate, au inceput sa apara dupa update cu pagina de contact, despre noi sau cu pagina despre magazinul fizic.