De la Specialist SEO la Consultant SEO

alina orel consultant seoIn ultima perioada, m-am intrebat care este diferenta intre Specialist SEO si Consultant SEO si daca ar trebui sa fie diferentiate.

Din punctul meu de vedere, titulatura de Consultant SEO o obtii atunci cand aduni suficienta experienta, astfel incat sa fii mai mult decat un specialist – sa fii un expert in SEO. La acest nivel, managerii afacerilor online apeleaza la tine pentru consultanta atunci cand se lovesc de diverse probleme pe care nu le pot rezolva in-house.

Ca exemplu, ma gandesc la un business online care beneficiaza de angajati sau colaboratori pe SEO, Adwords, programare si webdesign, dar care la un moment dat se loveste de o dilema sau de o stagnare in evolutia afacerii online si are nevoie de o parere avizata.

Acum aproape 12 ani, cand am inceput sa lucrez in acest domeniu, titulatura pe care o aveam la firma respectiva, fata de clienti, era cea de Consultant SEO. Cred ca titulatura cu care am pornit in acest domeniu se inverseaza acum. La inceput, eram un Specialist SEO junior, iar acum imi pot insusi rolul de Consultant SEO.

As defini cele 2 titulaturi astfel :

Specialistul SEO este persoana care lucreaza ca angajat intr-o agentie online, inhouse pentru un client sau ca freelancer/colaborator pentru mai multi clienti si se ocupa cu strategii, optimizari, implementari specifice domeniului. Putem vorbi de mai multe trepte: Specialist SEO Junior, Specialist SEO Senior si Expert SEO.

Consultantul SEO este persoana la care se apeleaza pentru sfaturi (consultanta) despre cum o anumita strategie ar trebui abordata si implementata. Consultantul SEO utilizeaza abordari de actualitate, creative si profitabile. Consultantul SEO nu este un executant. Adica, nu realizeaza efectiv strategii de cuvinte cheie, optimizari on-page sau strategii de linkbuilding, ci analizeaza toate aceste componente, deja existente/ implementate de specialistul SEO, verificand corectitudinea si relevanta lor. Consultantul SEO vine cu idei creative si cu solutii inspirate din experienta sa si din experimentele efectuate. Consultantul SEO este platit pe ora sau pe proiect, iar colaborarea este in general de scurta durata.

Consultantul SEO poate fi considerat un fel de mentor in acest domeniu. Acesta poate acorda solutii si raspunsuri la intrebarile dificile. Acesta poate veni si cu solutii pentru a imbunatati procesul unei echipe de marketing online.

Consultantul SEO ar trebui sa aiba o experienta solida in domeniu si sa fie la curent cu noile tehnici si tehnologii.  Prin experienta solida, ma refer la faptul ca a manageriat proiecte complexe si diverse, s-a lovit de diverse probleme si a gasit solutii eficiente in timp util si are un portofoliu interesant de campanii SEO de succes.