Ce tip de hosting sa aleg? Shared, Dedicat, VPS sau cloud hosting?

Crearea unui site a devenit o componenta esentiala in cadrul dezvoltarii unei afaceri sau a promovarii unor produse. Serviciile de gazduire web sunt disponibile utilizatorilor intr-o gama foarte variata. Inainte de a apela la un furnizor de gazduire web, este important sa intelegi serviciile de care ai nevoie pentru site-ul tau, tipul de server pe care vor fi stocate informatiile si bugetul pe care trebuie sa il aloci.

Iata cateva detalii despre diversele tipuri de gazduire web:

  1. Gazduirea web gratuita. Serviciile gratuite de gazduire web functioneaza cel mai bine pentru paginile web personale (blog-uri). De exemplu, iti poti gazdui gratuit un blog personal pe WordPress, dar nu vei putea avea un nume de domeniu propriu, ci site-ul tau va fi de forma numeblog.wordpress.com. De asemenea, vor fi restrictii de design si modificare cod sursa. Poti opta si pentru gazduire gratuita pentru un site pe un nume de domeniu cumparat de tine, dar traficul web va fi restrictionat, iar furnizorul de hosting poate rula propriile anunturi pe site-ul tau pentru a castiga bani.
  2. Shared hosting. Aceste servicii distribuie resursele unui server mai multor site-uri web. Impartirea unui server cu alti clienti poate crea unele probleme de securitate si de performanta. Site-ul tau se poate incarca mai greu, daca un alt site de pe acelasi server are o activitate uriasa la un moment dat (crestere mare de trafic, upload fisiere foarte mari). Preturile pentru un shared hosting incep de la 0.77 EUR / luna.
  3. Serverul dedicat. Pe un server dedicat, site-ul tau ruleaza rapid si eficient, chiar daca sunt cresteri mari de trafic sau incarci o multime de fotografii si videoclipuri de inalta rezolutie. Toate resursele de pe server sunt alocate pentru tine, primesti actualizari frecvente ale sistemului de operare si patch-uri de securitate.  Preturile pentru un server dedicat incep de la 51 EUR / luna.
  4. Serviciul VPS sau Virtual Dedicated Web Hosting. Pentru ca actioneaza ca un server dedicat, acesta este o solutie intermediara pentru site-urile care ar putea avea nevoie de un server dedicat pe viitor, nefiind gata pentru el, momentan. Serverul VPS este o punte buna intre hostingul partajat si hostingul dedicat. Preturile pentru un VPS incep de la 24 EUR / luna.
  5. Serverul virtual dedicat (VDS) este un serviciu de infrastructura de tip Cloud ce ofera functionalitati si resurse similare cu un server in-house, dar este gestionat in regim de inchiriere de catre o firma de gazduire web.  Preturile pentru un VDS incep de la 17 EUR / luna.
  6. Cloud hosting. Cloud hosting este o tehnologie noua care imbunatateste serviciul de virtual hosting, utilizand surse multiple pentru a oferi o capacitate mai mare si o performanta mai buna. Poti alege intre mai multe tipuri de servicii de cloud pentru gazduire totala sau partiala a serviciilor. Optiunea cloud reduce costurile de cumparare de hardware si de plata a personalului IT si permite companiilor mai mici sa beneficieze de resurse IT avansate. Preturile pentru gazduirea cloud incep de la 20 EUR / luna.

Ce tip de hosting sa alegi pentru site-ul tau?

Recomandam gazduirea gratuita pe o platforma de blogging doar pentru blogurile personale.

Gazduirea pe un server shared poate fi potrivita blogurilor, site-urilor de prezentare sau revistelor online cu trafic mic.

Pentru site-ul de prezentare al companiei tale poti opta pentru mai multe variante: server shared, server dedicat, VPS, VDS. Alegerea este influentata de traficul de pe site si fluctuatiile de trafic, de marimea datelor si a fisierelor stocate, precum si de sensibilitatea si confidentialitatea datelor.

Magazinele online, revistele online care intregistreaza un trafic web foarte mare si/sau care ruleaza programe de afiliere si site-urile web care stocheaza o cantitate foarte mare de date, au nevoie in functie de particularitati, de un server dedicat, un VPS sau un VDS sau de un Cloud Hosting.

Gazduirea Cloud este ideala pentru site-urile web cu un trafic urias sau pentru aplicatiile care sunt accesate de  catre mai multi utilizatori din mai multe locatii (aplicatii SaaS, posturi de lucru virtuale).