VPS sau server dedicat?

Cei care nu sunt familiarizati cu serviciul de web hosting pot fi coplesiti de varietatea de optiuni disponibile. Astfel, trebuie sa stim ca cele mai cunoscute tipuri de servicii de gazduire web sunt cele bazate pe servere dedicate si serverele virtuale private, cunoscute si sub denumirea de Virtual Private Server sau VPS. Acestea ofera clientilor aceleasi functii de baza, dar prezinta diferente esentiale in privinta modului in care aceste functii sunt asigurate.

Care sunt principalele diferente intre serverele dedicate si VPS?

  • Gestionarea datelor. Atat serviciul de hosting dedicat, cat si VPS hosting sunt disponibile in variante ce includ diverse tipuri de gestionare a datelor. In cazul VPS hosting, administrarea include, de obicei, un panou de control si o disponibilitate ridicata a suportului tehnic. Pentru servere dedicate, fiecare aspect al hardware-ului si software-ului serverului este monitorizat si gestionat de catre furnizor.
  • Suportul tehnic. Suport tehnic poate fi oferit sub forma unui sistem simplu de ticketing sau sub forma unui sistem complex, disponibil la orice ora din zi si din noapte. Cu ajutorul tehnologiei avansate a serverelor dedicate, clientul poate obtine chiar si suport tehnic live pentru instalarea de aplicatii de tip software. Suportul avansat poate necesita insa o taxa suplimentara.
  • Resursele. Servere dedicate asigura servicii de webhosting unui singur client. Acesta beneficiaza de intreaga memorie a serverului, de toata capacitatea acestuia de stocarea, iar accesul la retea este posibil din hardware. Acest lucru este de importanta majora, daca aveti un site cu trafic foarte intens, ce consuma multe resurse. Serviciile de tip VPS pot intampina probleme  de uptime daca le este depasita capacitatea.
  • Costul. Ambele tipuri de gazduire web ofera servicii accesibile pentru toate tipurile de bugete. Avantajul de a avea un control deplin si alocarea totala a resurselor, caracteristice unui server dedicat, poate avea un pret mai ridicat.  In cazul serverelor VPS, costurile pot fi mai scazute, dar la fel si optiunile oferite clientilor. Nivelul de management si calitatea suportului tehnic sunt reflectate in costul final al serviciului ales.
  • Securitatea datelor. Majoritatea furnizorilor de web hosting includ elementele de securitate de baza, cum ar fi un firewall, protectia anti-virus sau instrumente anti-malware. Unii furnizori ofera, de asemenea, ceea ce este cunoscut sub denumirea de „managed security”, care include monitorizarea in timp real a traficului si a fisierelor, in scopul de a preintampina potentialele intruziuni si pentru a proteja integritatea datelor.

Beneficiaza de servicii de gazduire web de cea mai buna calitate, apeland la Webhosting4.net. Pentru a asigura satisfactia clientilor, folosim servere dedicate ultra-performante, monitorizate 24/7, colocate in camere securizate, cu temperatura si umiditate controlata, podele inalte si sistem de stingere a incendiilor.