Intelegerea intereselor si a preferintelor consumatorilor, precum si a tendintelor in domeniu este o parte importanta a strategiei de marketing. Aceste informatii pot fi analizate din multe unghiuri si va pot ajuta sa luati decizii importante. Puteti gasi raspunsuri la intrebari precum : „Sa ma focusez pe un nou mod de a promova o categorie de produse sau sa lansez o noua linie de produse cu totul?”, „Sa ma axez pe fidelizarea clientilor din Bucuresti sau din provincie?”, „In ce domeniu as putea sa lansez o afacere?”…etc.
Motorul de cautare Google este „martorul” intereselor si intentiilor a milioane de oameni. Aceste date sunt accesibile intr-o maniera simplificata prin intermediul unor instrumente incredibil de revelatoare si utile pentru strategia de marketing.
In toate industriile, de la cea auto pana la alimente si bauturi, datele cautarii va pot ajuta sa urmariti dinamica domeniului dvs. de activitate sau va pot inspira cu privire la noi oportunitati.
Instrumente precum Google Trends, Youtube Trends Dashbord, Google Adwords Keyword Planner va pot ajuta sa monitorizati tendintele macro si de sezon intr-un anumit domeniu, va ajuta sa examinati modul in care o categorie de produse (sau un produs anume dintr-o categorie) este asociat cu anumite atribute, sa descoperiti trendurile in crestere si sa descoperiti zone geografice cu interes sporit pentru un anumit domeniu sau produs.
Tendintele macro
Cu ajutorul Google Trends puteti compara fie 2 categorii diferite, fie cautari din aceeasi categorie.
Daca prima comparatie nu este o noutate pentru voi, probabil al doilea grafic, de mai jos, va va surprinde.
Comparand in Google Trends 4 branduri de laptopuri, pe o perioada de 9 ani (2004-2013) constatam ca in Romania interesul pentru laptopurile Dell a fost in crestere pana la sfarsitul anului 2010, depasind celelalte branduri, iar incepand cu anul 2011, cautarile incep sa scada. Laptopurile Asus au generat cel mai mare interes in 2013. Dintre brandurile de laptopuri comparate, Lenovo are cel mai mic nivel de interes.
In ceea ce priveste interesul regional, in ultimele 12 luni, se constata ca “laptop Dell” este foarte cautat in Cluj, “laptop Lenovo” in Iasi, “Laptop Asus” in Constanta, iar “laptop Toshiba” in Iasi.
Comparand 3 tipuri de incaltaminte (tenisi, adidasi si bocanci) in ultimele 12 luni se constanta un interes foarte mare pentru adidasi. In luna noiembrie “bocanci” este un cuvant mai cautat decat „adidasi”. In intervalul 22 septembrie – 8 februarie bocancii sunt mai cautati fata de tenisi. Motivele sunt lesne de inteles. Analizand pe o perioada de cativa ani, observam acelasi lucru – interesul crescut pentru adidasi, insa se poate observa si ca tenisii incep sa fie din ce in ce mai cautati incepand cu 2013.
Puteti compara si popularitatea unor branduri sau game de produse:
Sezonalitatea
Sezonalitatea poate fi observata atat cu instrumentul Google Trends, cat si cu ajutorul instrumentului Google Adwords Keyword Planner.
Google Adwords Keyword Planner iti ofera date despre cautarile pe anumite cuvinte cheie, din ultimul an. Asadar sunt date istorice, pe baza carora poti face niste previziuni.
Tot pe istoricul cautarilor se bazeaza si previziunile Google Trends:
Identificare noi oportunitati
Pentru a identifica noi oportunitati sau nise de explorat, trebuie sa fii la curent cu noutatile din domeniul tau de activitate, sa identifici noi piste cu potential in viitor, sa analizezi potentialul noului produs sau subiect si sa profiti la timp de oportunitatea respectiva.
Abonati-va la reviste online si tiparite de profil, la stiri din domeniul dvs. de activitate, pentru a propune produse in trend sau pentru a livra informatii de actualitate.
Analizati cu atentie ce cauta utilizatorii, folosind Google Adwords Keyword Planner sau Google Suggest si identificati nise de care ati putea profita.
Cum te ajuta aceste date? Stii cu ce produse trebuie sa iti reinnoiesti stocul, stii pe ce sa te axezi in strategiile de marketing atat online (SEO, Adwords, Afiliere, E-mail Marketing, promotii…etc.), cat si offline, descoperi nise de care ai putea profita, iti poti segmenta mai bine campaniile Adwords si E-mail Marketing pe regiuni (orase), perioada/sezon.