Site-ul meu este penalizat sau este depasit de concurenta?

Cum imi pot da seama daca site-ul meu este penalizat sau doar depasit de concurenta?

Google implementeaza modificari in algoritmul motorului de cautare destul de des si doar cand sunt actualizari care vor avea un impact foarte mare asupra mai multor site-uri, echipa Google lanseaza un anunt, asa cum a fost cazul cu Google Panda si Penguin.

Exista 2 tipuri de „penalizari” Google :

penalizari (actiuni) manuale, care afecteaza in mod direct site-ul tau, in cazul in care ai apelat la tehnici precum keyword stuffing, cloaking, backlinkuri supraoptimizate : in acest caz iti dai seama destul de repede; vei primi un mesaj in webmaster tools.

penalizari algoritmice sau automate, aplicate in bulk : nu primesti instiintare, dar traficul si rankingul scade drastic.

Daca pozitia cuvintelor cheie scade foarte mult (cuvinte care erau in primele 2 pagini nu se mai regasesc in primele 5 pagini de rezultate Google), traficul scade considerabil (o scadere de cel putin 40 %) si ai eliminat eventuale probleme on-page si de sezonalitate, atunci mai mult ca sigur site-ul a fost penalizat/afectat de schimbarile de algoritm.

De obicei, imediat dupa anuntarea unui update major (Panda, Penguin) se poate observa in traficul din Analytics impactul.

Iata un istoric al actualizarilor de algoritm Google Panda

istoric algoritm google panda

Istoric lansari versiuni Google Penguin:

  • Penguin 1: 24 aprilie 2012
  • Penguin 2: 26 mai 2012
  • Penguin 3: 5 octombrie 2012
  • Penguin 4 (redenumit 2.0): 22 mai 2013
  • Penguin 2.1: 4 octombrie 2013

Asadar, daca graficul in Analytics arata cam asa:

scadere trafic

penalizare

este clar vorba despre o penalizare.

Cateodata insa este greu sa iti dai seama daca un site este penalizat, afectat de actualizarile de algoritm (alti factori conteaza/au efect si site-ul tau nu a tinut pasul), este depasit de concurenta sau are un trafic in scadere din cauza sezonalitatii.

Daca pozitiile cuvintelor cheie se mentin, dar traficul organic este in scadere, atunci este o  chestiune de sezonalitate.

Daca pozitiile cuvintelor cheie sunt in scadere si traficul organic este tot in scadere, atunci poate fi o problema on-page sau site-ul a fost afectat de actualizarile de algoritm. Atentie, trebuie urmarit traficul organic (la traficul total contribuie si social media, trafic direct, adwords, newslettere, site-uri care fac referinta la site-ul tau…etc.)

Trebuie sa te gandesti la actiunile de promovare pe care le-ai intreprins in ultima perioada si la modificarile onsite efectuate.

Asigura-te ca site-ul este indexat corect si ca informatiile de pe site sunt accesibile motoarelor de cautare.

Daca ai efectuat actiuni de linkbuilding, analizeaza calitatea backlinkurilor obtinute. Tehnici precum cele enumarate mai jos, pot atrage penalizarea:

  • Cumpararea sau vanzarea de link-uri care transfera PageRank (linkuri follow).
  • Schimburi excesive de linkuri.
  • Publicarea de advertoriale si guest-posturi in exces, cu anchor text supra-optimizat.
  • Programe sau servicii automatizate pentru a crea backlinkuri catre site.
  • Reclame care transfera PageRank (linkuri follow).
  • Directoare web si site-uri de tip bookmarks de slaba calitate.
  • Link-uri in footer, template-uri sau widget-uri distribuite pe foarte multe site-uri.
  • Comentarii cu linkuri pe bloguri sau forumuri, in exces.

Cateodata, mici actiuni precum eliminarea unor backlinkuri de slaba calitate si cateva imbunatatiri on-page, pot aduce o  crestere semnificativa in traficul organic.

crestere trafic

Daca site-ul este depasit de concurenta, vei observa o mica scadere in ranking. In cazul in care nu te-ai mai ocupat de site de luni de zile (nu ai mai adaugat continut nou pe site) este foarte posibil sa fi fost depasit de concurenta; situatie posibila mai ales in cazul blogurilor si site-urilor de prezentare unde actualitatea informatiei si actualizarile dese de continut conteaza pentru Google.

Matt Cutts, seful echipei spam Google, a raspuns recent la aceasta intrebare printr-un videoclip postat pe canalul Youtube „Google webmasters”:

Va recomand sa tineti o evidenta lunara a pozitiei cuvintelor cheie principale si sa urmariti saptamanal evolutia traficului organic. Comparati evolutia traficului cu sezonalitate. Si, bineinteles, sa aveti site-ul inscris in Google Webmaster Tools, pentru a fi la curent cu eventualele problemele care pot aparea.