Google analizeaza si monitorizeaza constant felul in care utilizatorii interactioneaza cu motorul de cautare, incercand sa ofere acestora rezultate pertinente, personalizate si de calitate. Mai mult decat atat, Google incearca sa anticipeze intentia utilizatorului.
In ce consta personalizarea rezultatelor Google? Cum realizeaza Google personalizarea rezultatelor web? In ce masura sunt afectati proprietarii de site-uri? Este acest lucru inceputul unei noi etape pentru SEO?
Google si rezultatele personalizate
In ce consta personalizarea rezultatelor Google si cum realizeaza Google personalizarea rezultatelor web? Raspunsul este complex si pe alocuri controversat (vezi Google Quality Raters, Gmail si datele private), de aceea ma voi rezuma la cateva informatii esentiale pentru proprietarii de site-uri, mai ales.
Motorul de cautare Google ofera optiuni de cautare variate, inregistreaza cookie-urile, pentru a retine informatii despre vizita dvs. (preferinte, securitate, publicitate), inregistreaza istoricul web prin intermediul browserului atunci cand sunteti conectati pe gmail, returneaza rezultate personalizate in functie de locatia pe care o detecteaza automat sau pe care ati setat-o chiar dvs., ofera rezultate cat mai diversificate si cu date structurate (pagini site-uri web, bloguri, forumuri, imagini, videoclipuri, pagini de Fb, G+ sau bloguri corelate cu contul G+ al autorului…etc.).
Va propun un mic experiment : efectuati aceeasi cautare pe www.google.ro pe browsere diferite, in mod de navigare normal si incognito, conectati in contul gmail si neconectati, din locatii fizice diferite sau schimband locatia din “Instrumentele de cautare”. Veti observa ca rezultatele returnate de Google vor fi diferite, de la o variabila la alta.
Personalizarea rezultatelor web si calitatea paginilor web returnate au fost si vor ramane obiective de baza pentru echipa Google Search. De-a lungul timpului, am vazut cum prin intermediul diverselor actualizari de algoritm (Panda, Venice Update, Freshness Update) pagina de rezultate Google a evoluat : mai multe imagini si videoclipuri, rezultate Google Maps, pagini din retelele de socializare printre rezultatele normale, rezultate de actualitate…
Personalizarea rezultatelor este de real ajutor utilizatorilor si va voi da 2 exemple :
– Atunci cand un utilizator cauta pe google cuvantul “restaurant chinezesc”, intentia acestuia este cel mai probabil de a se informa despre restaurantele chinezesti din orasul in locuieste si poate chiar de a rezerva online o masa. Inainte de personalizarea rezultatelor, in prima pagina de rezultate se regaseau pagini de prezentare ale restaurantelor din diverse orase ale tarii, in functie de efortul fiecaruia investit in SEO pentru acest cuvant cheie. Acum, in plina era a personalizarii, cel putin 90% din rezultatele returnate in prima pagina sunt din locatia in care te afli.
– Atunci cand un utilizator cauta pe google un cuvant general, precum “cafea”, de exemplu si intentia nu este clara, Google incearca sa ofere pagini web cu subiect cat mai variat (informatii, magazine online, forumuri..etc.), pentru a se asigura ca utilizatorul va gasi ceea ce cauta. Desigur, prin functia Google Instant, numarul acestor tipuri de cautari este in continua scadere.
SEO si rezultatele personalizate
Daca pentru utilizatori personalizarea rezultatelor este de real ajutor, pentru unii proprietari de site-uri si unii specialisti SEO este un motiv de frustrare.
Obiectivul fiecarui proprietar de site este sa se afle in prima pagina de rezultate pe cele mai cautate cuvinte cheie din domeniul lor de activitate. De aceea, este frustrant cand pozitia unui cuvant cheie variaza de la o locatie la alta sau de la un calculator la altul (in functie de setari browser, cookie-uri, conectare gmail).
Ceea ce trebuie sa retina un proprietar de site este ca, indiferent de nivelul de personalizare al cautarii pe Google sau indiferent de actualizarile de algoritm, site-ul nu va avea de suferit daca respecta ghidul de calitate Google si daca optimizarea site-ului este axata in primul rand pe utilizator.
Mai mult, in era personalizarii optimizarea SEO clasica nu mai este de ajuns. Ai nevoie de o strategie de marketing puternica, un site care sa functioneze perfect, de continut diversificat si de calitate, de o prezenta puternica in retelele de socializare. Asta nu inseamna ca SEO va disparea.
In primul rand, trebuie sa stiti ca SEO nu inseamna doar repetarea unui cuvant cheie pe pagina, inscriere in directoare web si alte tehnici inutile; SEO consta pe scurt in: strategie, accesibilitate, indexare, continut care sa atraga si sa converteasca, urmarirea permanenta a efectelor modificarilor efectuate, monitorizarea traficului si a profilului vizitatorilor si actiuni in consecinta cu datele analizate (vezi Etape Optimizare SEO). Este si va fi in continuare nevoie de SEO de calitate sau, mai bine spus, de o strategie de Marketing Online de calitate, in care SEO sa fie baza.
In cazul site-urilor complexe, care vor sa isi construiasca si un brand, SEO trebuie corelat cu PPC, afiliere, Email Marketing, Social Media, Bannere publicitare si alte canale online pentru a obtine rezultatele dorite. In schimb, site-urile de prezentare si afacerile locale pot obtine rezultate bune axandu-se in proportie de 90% doar pe SEO.