Google Panda Update 3.3

google-panda-updateGoogle a anuntat zilele trecute noi schimbari in algoritmul motorului sau de cautare.

In luna februarie 2012, au avut loc 40 de modificari ale algoritmului Google. Acestea includ imbunatatiri ale sugestiilor de cautare, sitelinks, imbunatari ale sistemului…

Cel mai important update, din punctul meu de vedere, tine de modul de evaluare al backlinkurilor. Din pacate, nu ni se dau detalii. Se mentioneaza doar ca s-a schimbat modalitatea de evaluare a pertinentei backlinkurilor si ca s-a renuntat la metoda veche de analiza a linkurilor externe.

Alte modificari importante : o vizibilitate mai buna a rezultatelor locale (geolocalizare), o pertinenta mai buna a sitelinkurilor, o detectare mai eficienta a paginilor oficiale, o prezenta mai puternica a imaginilor in rezultatele universale, o actualizare a formulei „site:”, imbunatatirea sistemului de detectie a spamului…etc.

Mai multe informatii gasiti aici.

Cum ne vor afecta aceste schimbari de algoritm?

Cunoscand istoricul update-urilor facute de Google in ultimii ani, pot sa anticipez ca aceste update-uri vor influenta destul de mult afisarea rezultatelor si clasamentul site-urilor.

Faptul ca vor aparea mai multe videoclipuri de pe Youtube in paginile rezultatelor de cautare universale, duce la pierderea de pozitii pentru multe site-uri care acum sunt pozitionate spre sfarsitul primei pagini. Rezultatele geolocalizate vor duce la acelasi fenomen. Astfel, va deveni din ce in ce  important sa promovam afacerea online pe Youtube si sa inscriem site-ul in Google Maps.

In privinta backlinkurilor, cu siguranta este vorba de o mai buna detectare a linkurilor de calitate. Nu cred ca este vorba despre o schimbare radicala, ci de o imbunatatire a detectiei backlinkurilor pertinente. Google a recomandat intodeauna sa incercam sa obtinem backlinkuri de calitate, de pe site-uri din domenii de activitate similare si sa nu facem scheme de linkuri pentru a manipula rezultatele.

Probabil tehnici de obtinere a backlinkurilor, precum inscrierea in directoare web sau comentarii dofollow, vor avea din ce in ce mai putina valoare.