Studiul E-commerce realizat de IIBR|Gemius Group in parteneriat cu Rol.ro, Ejobs, Digital4 si Internet Corp a avut ca scop identificarea atitudinii si preferintelor utilizatorilor romani atunci cand fac cumparaturi online.
Utilizatorii romani prezinta o atitudine pozitiva in privinta cumparaturilor online. Aceasta tendinta este mult mai vizibila in randul femeilor : 3/4 din respondentii de sex feminin si-au exprimat atitudinea pozitiva fata de 1/2 de sex masculin.
In timp ce fac cumparaturi, utilizatorii de internet romani se concentreze in mod egal pe: achizitionarea de produse de cea mai buna calitate si economisirea de bani. Cu toate acestea, pentru femei, petrecerea timpului intr-un mod placut este un aspect mai important la cumparaturi, decat reducerea cheltuielilor.
Internetul este o sursa frecvent utilizata pentru obtinerea de informatii despre achizitiile planificate. Din categoria achizitii planificate:
– mai mult de 50% din utilizatorii de internet au declarat ca au verificat on-line inainte de a cumpara „servicii de calatorie”, „tren, autobuz, bilete de avion”.
– mai mult de 40% din utilizatorii de internet romani au declarat ca au verificat on-line inainte de a cumpara telefoane si accesorii GSM, computer hardware si software, calculatoare sau console de joc, carti, muzica si filme.
Excluzand internetul, multi respondenti obtin informatii despre aceste produse de la asistenti de magazin sau prieteni si rude.
Desi 99,8% dintre respondenti declara ca au auzit de posibilitatea de a cumpara produse prin intermediul internetului, doar 54 % din respondentii afirma ca au efectuat cumparaturi online, in timp ce 46% din respondentii nu au efectuat niciodata cumparaturi online.
Perceptia asupra shopping-ului online indica faptul ca multi romani care utilizeaza internetul au indoieli cu privire la securitate. Mai mult de 2 / 5 din respondenti (in cazul femeilor – aproape 50%) considera ca este riscant sa faci cumparaturi online. Pe de alta parte, aproape acelasi procent de utilizatori romani cred ca shopping-ul online este mai putin consumator de timp si 1 / 3 – cred ca este mai ieftin decat in magazinele traditionale, ceea ce creeaza o imagine mai pozitiva asupra cumparaturilor on-line.
Datele au fost colectate in perioada 20 – 25 mai 2011, prin completarea a 1.500 de chestionare de catre utilizatorii de internet romani incepand cu varsta de 15.
Studiul complet il gasiti pe gemius.com.