Web design si SEO – Principii Web design

Principii web design:

Exista anumite principii universale care imbinate eficient va pot asigura un web design de succes:

Armonie: asigurarea unui balans intre diversitate si unitate la nivelul culorilor, formelor, texturilor si diverselor functionalitati.

Contrast : ocurenta diverselor elemente precum culorile, marimea elementelor de pe pagina, temele, care impreuna atrag atentia catre un punct focal, de forta.

Repetitia : culori, linii, forme combinate cu o usoara variatie pentru a mentine interesul.

Varietatea : elemente unice si interesante care sa inlature monotonia si sa atraga privirea utilizatorului.

Puncte de interes : ghidarea privirii utilizatorului spre anumite rubrici/elemente de pe pagina. Ghidarea privirii catre o ierarhie tematica si structurala cu ajutorul marimii, culorii elementelor de ‘’ornament’’.

Proportii : relatia dintre marimea diverselor elemente de pe pagina site-ului.
Functionalitate : un web design reusit este curat, ‘cald’, atractiv vizual, ‘aerisit’.
Teoria culorilor : cunoasterea felului in care culorile afecteaza gandurile si emotiile oamenilor si folosirea eficienta a combinatiilor de culori.

Web design si SEO

Cum sa optimizezi design-ul site-ului pentru motoarele de cautare:

Prima pagina (home page) :

Paginile de intrare in site realizate in Flash sau diverse animatii multimedia care indruma utilizatorii catre mai multe versiuni lingvistice sau catre restul paginilor site-ului nu sunt agreate de motoarele de cautare. Deasemenea puteti pierde utilizatorii care nu vor avea rabdare sa astepte incarcarea aplicatiei Flash.

Continut targetat, vizibil :

Vizitatorii cauta in general informatii, iar robotii motoarelor de cautare citesc textul in format Html. Astfel daca detineti un site numai cu imagini, nu veti fi bine pozitionat pe motoarele de cautare.
Evitati : utilizarea de fonturi prea mari sau prea mici, precum si fonturile cu care vizitatorii nu sunt obisnuiti ; background-uri incarcate care impiedica citirea textului.

Imaginile si tag-ul ALT :

Daca puneti pe site grafice sau imagini care se incarca foarte greu veti pierde o mare parte din audienta. Descrierea imaginii (tag-ul ALT) asigura motoarelor un text alternativ continutului textual.

Navigarea pe site :

Asigurati-va ca utilizatorii stiu exact pe ce pagina sunt si cum sa ajunga pe alte pagini ale site-ului (‘’Firul Ariadnei’’).
Asigurati-va ca toate link-urile functioneaza ; personalizati paginile de eroare 404.
Creati o ierarhie clara a site-ului.
Creati un plan al site-ului eficient atat pentru vizitatori ca si pentru robotii motoarelor de cautare.

Flash si javascript :

Evitati utilizarea in exces a flash-ului si a javascript-ului. Acestea ingreuneaza navigarea pe site iar textul din interiorul animatiilor in flash nu este ‘’citit’’ de motoarele de cautare.

Web design-ul si Publicitatea online

Publicitatea online a devenit o sursa de venit majora pentru multe site-uri. Unii vizitatori nu sunt de acord cu reclamele pe internet, iar altii sunt deja obisnuiti cu acest mod de publicitate. Astfel web designerii trebuie sa fie capabili sa creeze un web design care sa aduca profit detinatorului site-ului si care sa se alinieze in acelasi timp preferintelor vizitatorilor.

In acelasi timp advertiserii au nevoie ca reclamele lor sa fie plasate pe pagina eficient, pentru a atrage atentia vizitatorilor.

Detinatorii de site-uri si web designerii trebuie sa ia in considerare in timpul procesului de web design o localizare a bannerelor publicitare si o marime a acestora care sa aiba un impact negativ minim pentru utilizatori.

Unele site-uri creeaza un spatiu delimitat special destinat publicitatii online iar alte site-urile plaseaza bannerele publicitare in header si in interiorul continutului unui articol/prezentari. Exista si site-uri ca nu publica bannere