Prima pozitie pe Google poate fi garantata?

Toata lumea doreste ca site-ul lor sa fie vizitat, din diferite motive logice: pentru a-si vinde produsele si serviciile, pentru a fi cunoscut, pentru a creste traficul ce va fi  apoi valorificat…Si Google, cel mai utilizat motor de cautare, este in mod clar punctul de pornire in obtinerea popularitatii pe Internet. Astfel, pentru proprietarii de site-uri, totul graviteaza in jurul intrebarii  „Cum sa ajung in prima pozitie pe Google ?”

„Nimeni nu poate garanta prima pozitie pe Google”

In Webmaster Guidelines, Ghidul pentru Webmasteri,Google explica principiul garantarii primei pozitii. Google ne recomanda sa ne ferim de specialistii SEO care sustin garantarea de pozitii, care pretind ca au o „relatie speciala” cu Google sau propun o inscriere  prioritara a site-ului in Google.

„Daca ai de gand sa angajezi un specialist SEO,  cu cat mai repede, cu atat mai bine”

Un bun moment pentru a face asta este atunci cand ai de gand sa lansezi un site. Astfel, te poti asigura ca site-ul tau va fi integral „search engine-friendly”.  Cu toate acestea, un bun specialist SEO te poate ajuta sa imbunatatesti si un site deja existent pe internet.

Ghidul pentru Webmasteri  va sugereaza cateva intrebari pe care trebuie sa le pui unui specialist SEO inainte de a-l angaja:

  • Puteti sa-mi aratati exemple din munca dvs.  anterioara si sa impartasiti cateva povesti de succes?
  • Respectati Ghidul Google pentru webmasteri?
  • Oferiti si alte servicii de marketing online sau sfaturi in completarea optimizarii organice?
  • La ce rezultate va asteptati si in ce interval de timp? Cum va masurati reusita ?
  • Care este experienta dumneavoastra in acest domeniu?
  • Ce experienta aveti pe Google.ro ?
  • Care este experienta dumneavoastra in optimizarea site-urilor internationale?
  • Care sunt cele mai importante tehnici SEO?
  • De cat timp sunteti in acest business?
  • Ce asteptari sa am in privinta comunicarii cu dvs.? Veti impartasi cu mine toate modificarile pe care le veti face pe site-ul meu, si veti furnizeza informatii detaliate despre recomandarile date, precum si rationamentul din spatele lor?

Deasemenea,  pe canalul Youtube Google Webmaster Central, Matt Cutts raspunde la intrebarea „De ce prima pozitie pe Google nu poate fi garantata?”. Sa fii pozitionat pe locul 1 pe un cuvant cheie de nisa foarte lung,  se poate dovedi un lucru accesibil, in timp ce a fi pe prima pozitie pe cuvinte cheie foarte comune si concurentiale, poate fi foarte complicat.

Update 2013-2014:

Acum, mai mult ca oricand, garantarea unei anumite pozitii in paginile de rezultate Google nu este relevanta. Google propune rezultate cat mai personalizate, care difera de la o locatie la alta, de la un calculator la altul.

Motorul de cautare Google ofera optiuni de cautare variate, inregistreaza cookie-urile, pentru a retine informatii despre vizita dvs. (preferinte, securitate, publicitate), inregistreaza istoricul web prin intermediul browserului atunci cand sunteti conectati pe gmail, returneaza rezultate personalizate in functie de locatia pe care o detecteaza automat sau pe care ati setat-o chiar dvs., ofera rezultate cat mai diversificate si cu date structurate (pagini site-uri web, bloguri, forumuri, imagini, videoclipuri, pagini de Fb, G+ sau bloguri corelate cu contul G+ al autorului…etc.).
Va propun un mic experiment : efectuati aceeasi cautare pe www.google.ro pe browsere diferite, in mod de navigare normal si incognito, conectati in contul gmail si neconectati, din locatii fizice diferite sau schimband locatia din “Instrumentele de cautare”. Veti observa ca rezultatele returnate de Google vor fi diferite, de la o variabila la alta.

Prin urmare, este destul de dificil sa urmareste pozitia unui anumit cuvant cheie pe Google.ro si la fel de dificil sa garantezi o pozitie in pagina de rezultate Google.ro.

Mai multe detalii, gasiti in articolul „SEO in era personalizarii„.