Care este legatura intre structura site-ului si pozitionarea in Google?
Este foarte important sa aveti un site bine structurat, atat pentru utilizatori, cat si pentru motoarele de cautare.
O buna structura a site-ului permite vizitatorilor, dar si robotilor motoarelor de cautare accesarea cu usurinta a tuturor paginilor site-ului. Robotii motoarelor de cautare se deplaseaza de pe o pagina catre alta urmarind link-urile interne.
Fiecare pagina a site-ului trebuie sa contina un meniu de navigare cu link-uri catre principalele pagini ale site-ului. Meniul trebuie sa contina si un link de intoarcere catre prima pagina/home-page.
Atentie: Link-urile nu trebuie sa fie in javscript sau flash pentru ca nu vor fi urmarite de motoarele de cutare.
De curand, Google a facut modificari in ceea ce priveste afisarea URL-ului site-urilor in motoarele de cautare. Pana de curand toate URL-urile erau afisate sub forma:
http://www.site.ro/categorie/subcategorie/pagina.html
De acum inainte Google va urmari ierarhia site-ului (structura) in afisarea rezultatelor. Astfel adresa mentionata mai sus va aparea in rezultate sub forma:
http://www.site.ro/categorie>subcategorie>pagina.html
Regula de aur
O arborescenta a site-ului bine gandita trebuie sa permita accesarea informatiei din maxim 3 clickuri.
In cazul unui site mic, se poate opta pentru o ierarhie clasica si logica : rubrici principale si secundare sau, altfel spus, categorii si subcategorii. Accesul la toate paginile site-ului va fi posibil direct din meniul de navigare.
In cazul site-urilor complexe, se poate face o legatura logica intre categorie si subcategorii prin sugerarea acestor pagini ce ar putea interesa utilizatorul. Astfel, se poate implementa un sistem de tag-uri, asemanator cu cel de pe bloguri sau se poate crea un fel de sumar al rubricii respective (meniu lateral cu principalele pagini ale rubricii). In cazul site-urilor e-commerce complexe, implementarea unui sistem de filtre poate fi de real ajutor.
Utilizati pentru fiecare rubrica si fiecare pagina denumiri precise si incitante in conformitate cu cuvintele cheie targetate si obiectivele site-ului.
Linking intern
Pe Homepage este bine sa plasati linkuri catre cele mai importante pagini ale site-ului. Urmariti sa legati paginile intre ele intr-un mod logic si natural. Puteti face legatura intre principalele categorii ale site-ului, intre categorii si subcategorii, intre pagina produsului, subcategoria si categoria din care face parte. Textul descriptiv al acestor linkuri trebuie sa contina cuvinte cheie.
Firul Ariadnei -Breadcrumbs
Firul navigarii pe site este foarte util pentru utilizatori, indicandu-le acestora pagina/categoria unde se afla, dar si pentru motoarele de cautare, contribuind la ameliorarea linking-ului intern.
Exemplu:
Homepage » SEO » Structura site »Structura site multilingvistic
Utilizatorul care deschide pagina „Structura site multilingvistic” poate dintr-un singur click sa ajunga in categoria „Structura site” pentru a consulta si alte articole despre acest subiect. Acest sistem este foarte util site-urilor foarte mari, de genul portalurilor, atunci cand pasii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru a consulta o pagina nu sunt vizibili din meniu.
Surse imagini : dev.opera.com, rocketface.com, smashingmagazine.com