Google Disavow Links Tool : ce este, cum si cand se foloseste.

Ce este Google Disavow Links Tool ?

In general, backlinkurile sunt considerate de Google voturi de incredere. Link-urile primite de la alte site-uri cresc Page Rankul, un semnal important pentru Google, dar nu singurul, fiind doar unul dintre cei peste 200 de algoritmi folositi pentru a clasa o pagina. Backlinkurile au fost si sunt inca o strategie utilizata pentru a creste pozitia anumitor cuvintele cheie in Google si pentru a creste Page Rankul.

Insa, backlinkurile de slaba calitate precum spamul pe forumuri, spamul prin comentarii pe bloguri, link farm-urile sau link exchange-urile au atras penalizarea multor site-uri. Actualizarile de algoritm Google Panda si Google Penguin au afectat rankingul si traficul organic al multor site-uri.

Disavow Links Tool este o unealta pusa la dispozitie de Google webmasterilor care vor sa „curete” backlinkurile de slaba calitate sau spammy.

 Matt Cutts, seful echipei spam Google, explica rolul optiunii „Disavow links”:

Cand se utilizeaza Google Disavow Links Tool ?

Daca ai apelat la strategii de linkbuilding care incalca regulamentul Google privind calitatea sau daca agentia SEO la care ai apelat a trimis catre site-ul tau link-uri spam sau de slaba calitate, se recomanda, in primul rand, eliminarea acestor backlinkuri, apoi utilizarea uneltei Google Disavow Links pentru backlinkurile pe care nu le poti elimina.

Majoritatea proprietarilor de site-uri apeleaza la aceasta optiune dupa ce site-ul lor a fost afectat de actualizarile de algoritm; insa poti da disavow backlinkurilor de slaba calitate inca din momentul in care le-ai descoperit, pentru a nu risca o penalizare in viitor.

Google Disavow Links Tool se utilizeaza dupa ce s-a incercat eliminarea backlinkurilor care nu respecta regulamentul Google. Daca ai posibilitatea sa le elimini, nu mai are sens sa utilizezi aceasta unealta.

Cum se utilizeaza Google Disavow Links Tool ?

Dupa ce ai facut tot ce ai putut pentru a elimina backlink-urile spam sau de calitate scazuta de pe Web, poti „nega” backlink-urile ramase. Cu alte cuvinte, ii poti cere motorului de cautare Google sa nu tina cont de anumite backlinkuri atunci cand evalueaza site-ul tau.

Acesta este un proces in 3 etape. In primul rand, va trebui sa descarci o lista a link-urilor care trimit catre site-ul tau din Webmaster Tools (Trafic de Cautare – Linkuri catre site-ul dvs.). Apoi, va trebui sa identifici backlinkurile spam sau de slaba calitate. Ultimul pas consta in crearea unui fisier .txt care va contine doar backlink-urile pe care doresti ca Google sa le ignore si sa o incarci pe pagina https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main

disavow links google

Trebuie sa fii logat la contul tau Webmaster Tools, pentru a putea alege site-ul pentru care vrei sa realizezi aceasta opertiune.

Fisierul Disavow Links trebuie sa fie neaparat .txt si trebuie sa fie codificat in UTF-8 sau 7-bit ASCII.

Daca doresti ca Google sa ignore toate link-urile de pe un intreg domeniu, se adauga linia:

domain:site.ro

Atentie, versiuni precum :

domain:http:

domain:www.

Nu sunt corecte. Trebuie sa adaugi domain:site.ro

Daca doresti ca Google sa ignore un anumit url-ul de pe un site, se adauga linia:

domain:http://site.ro/url-123.ro   

Iata 2 exemple de continut pentru fisierul disavow:

 # example.com removed most links, but missed these
http://spam.example.com/stuff/comments.html
http://spam.example.com/stuff/paid-links.html
# Contacted owner of shadyseo.com on 7/1/2012 to
# ask for link removal but got no response
domain:shadyseo.com
 
domain:shadyseo.com
domain:spam.example1.com
domain:spam.example2.com

Cand ai foarte multe backlinkuri de la acelasi domeniu, in loc sa adaugi cate o linie pentru fiecare URL care trimite catre site-ul tau, mai bine dai disavow la intregul domeniu.

Daca includeti explicatii foarte lungi in fisierul txt, exista riscul ca parserul sa il respinga, chiar daca includeti semnul #. Cel mai bun loc pentru a include contextul situatiei este cererea de reexaminare sau de reconsiderare a site-ului.

Instrumentul Disavow Links nu este menit sa remedieze toate problemele off-site ale site-ului. Cel mai bine este sa  eliminati cat mai multe dintre backlinkurile spam. Acest instrument este numai pentru cei care nu au control asupra backlinkurilor site-ului lor. Google ia in considerare fisierul atunci cand constata ca ati facut efortul de a curata manual backlinkurile spammy.

Matt Cutts vorbeste despre greselile comune in utilizarea fisierului disavow. Va recomand sa urmariti videoclipul de mai jos: