Resurse legate de SEO exista pe internet la indemana oricui. Totusi, observ pe formuri si mai ales pe site-urile din Romania, practici total inutile, care nu ajuta in procesul de optimizare al unui site.
Este o situatie de inteles in cazul unui proprietar de site care nu are cunostinte in domeniu si a mai citit pe ici pe colo despre SEO, dar cand vezi asa-zisi specialisti SEO, care nu au nici macar niste cunostinte de baza, cred ca este momentul ca cineva sa puna punctul pe i.
Nu urmaresc sa enumar tehnici de Black Hat SEO, ci doar sa deconspir anumite ‘’tehnici SEO’’ considerate de multi cheia optimizarii unui site.
1. Meta tag-ul Keywords.
Am fost surprinsa sa citesc pe un forum SEO sfatul dat unei persoane care a cerut o parere despre site-ul lui, sfat conform caruia, una din problemele site-ului era ca nu si-a optimizat tag-ul Keywords.
Pentru cei ce nu stiu, meta tag-ul keywords nu mai influenteaza pozitionarea unui site in Google de cativa ani buni si este chiar ignorat. Inainte, una din tehnicile SEO practicate era sa iti incarci codul sursa cu o gramada de cuvinte cheie in MetaTag-ul Keywords pentru a urca cat mai sus in clasamentul Google.
2. Schimb de linkuri cu directoare web sau plata unei sume pentru a fi indexat in directorul respectiv
Aceste tehnici sunt inutile. Backlink-urile de calitate sunt cheia unei promovari online de succes. Trebuie sa urmariti sa obtineti un link catre site-ul dvs. de pe alte site-uri din acelasi domeniu de activitate. In acelasi timp, sa urmariti si cresterea notorietatii site-ului.
De exemplu, daca detineti un magazin online de haine pentru femei, puteti sa va promovati afacerea pe site-uri/blog-uri de stil si fashion, in reviste online pentru femei…etc. Cum puteti face asta ? Prin publicarea pe aceste site-uri a unei prezentari despre magazinul dvs. online sau a unui articol despre tendintele din moda, in care sa dati ca exemplu articole vestimentare comercializate de dvs. Veti atrage vizitatori targetati si veti ameliora pozitionarea site-ului prin inserarea unui link dofollow in articolul respectiv.
3. Tag Clouds
Poate ati vazut pe unele site-uri, in footer sau in lateral, o ingramadire de cuvinte cheie, cu link pe ele, catre alte pagini ale site-ului. Ce se urmareste prin aceasta tehnica ? Crearea unui linking intern sau altfel spus a unor legaturi intre pagini. Nu aceasta este Solutia!
In primul rand, sa va explic care este scopul linkingului intern. Atunci cand trimiteti un link catre o alta pagina a site-ului, cuvantul cheie pe care este inserat linkul va fi considerat pertinent/reprezentativ pentru acea pagina si, in acest fel, ameliorati pozitionarea cuvantului respectiv in Google. Motorul de cautare va returna in paginile de rezultate, pentru expresia cheie respectiva, pagina catre care ati facut link. Este bine sa trimiteti link catre pagina in cauza de pe mai multe pagini ale site-ului.
Linking-ul intern trebuie facut logic si natural. Daca, de exemplu, ati scris pe site despre obiectivele turistice din Bucuresti, printre care si Parcul Herastrau, sa spunem, si aveti un alt articol pe site in care vorbiti pe larg despre acest obiectiv, veti insera un link pe cuvantul cheie „Parcul Herastrau” catre articolul dedicat lui.
Google ia in considerare si contextul linkului, de aceea cea mai buna solutie este sa aplicati aceasta strategie si nu una ca „Tag cloud”.
4. Insiruirea de cuvinte cheie in Meta Title si Meta Description
Am mai scris depre Meta Title si Meta Description pe Blog SEO si va invit sa cititi articolul. Nu o sa insist ; sublinez doar ca Meta Title si Meta Description trebuie sa fie descriptive, diferite de la o pagina la alta. Titlurile si descrierile paginilor trebuie sa informeze si sa atraga utilizatorii. O insiruire de cuvinte cheie nu este atragatoare nici pentru utilizatori, nici pentru Google.
Gresit : SEO, Optimizare SEO, optimizare site SEO, optimizare motoare de cautare
Corect: Optimizare site pentru motoarele de cautare (SEO)
5. Comentarii pe bloguri
Va pierdeti timp comentand pe bloguri doar ca sa obtineti linkuri. Majoritatea blogurilor au setat automat ca linkul din comentariu sa fie nofollow (adica nu este urmarit de motoarele de cautare).
Comentati la subiect, constructiv, pe un blog din acelasi domeniu de activitate. Daca adaugati un plus de valoare, o opinie pertinenta, este posibil ca cititorii blogului respectiv sa se aboneze si la site-ul/blogul dvs.
sursa imagine: blog.getliberty.org